Doelstelling
Dit project biedt kansarme straatkinderen de kans tot verandering.

Doel:
– Het bieden van carrièrekansen
– Educatie: lezen, schrijven en rekenen; beroepsopleiding en sociale vaardigheidstraining.
– Voorzien in de primaire levensbehoefte.
– Voeding, schoon drinkwater en onderdak
– Gezondheidszorg, voorlichting, hygiëne en ziektekostenverzekering
– Ontspanning: kind mogen zijn.
– Vergemakkelijken van de totale reïntegratie van de straatkinderen in de maatschappij.
– Omvorming van de negatieve beeldvorming over straatkinderen in Ghana.
– Het herstel van zelfrespect bij de straatkinderen, zodat zij zich meer mens gaan voelen en bijgevolg deel uit kunnen maken van de maatschappij.

Stappenplan
1. ‘Schoenmaker blijf bij je leest’

Dit project bestaat uit 4 stappen
1. Selectie straatjongeren op straat
2. Opvang in opvang/projecthuis (verschaffen van veilige slaapplek, voeding, schoon drinkwater, hygiënische omstandigheden)
3. Opleiding tot schoenmaker
4. Basis educatie: lezen, schrijven, rekenen, bedrijfsvoering en sociale vaardigheidstraining

Beoogde doelen van het eerste project: ‘Schoenmaker blijf bij je leest’.
Kort termijn (0-1 jaar) Start ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ (2011-2012)
– Bouw opvang/projecthuis in Ghana

Midden termijn (0-4 jaar) ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ (2012-2015)
– Opvang van straatjongeren in ons opvanghuis
– Het geven van basiseducatie aan straatjongeren
– Vakopleiding tot schoenmaker wordt door straatjongeren genoten
– Het projecthuis is een thuisbasis voor de jongeren die deelnemen aan het project
– Samen met de jongeren hun kwaliteiten ontdekken en deze leren te gebruiken
– De jongeren bewust maken van het feit dat zij hun leven in eigen hand hebben
– Afronding van opleiding voor onze straatjongeren
– Het project ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ is verzelfstandigd

De droom
Je hebt een droom. Je woont op het platteland in het Noorden van Ghana, het is er droog en arm. Je hoort verhalen dat het in de steden, in het Zuiden beter is. Daarom vertrek je uit het Noorden met je dromen en idealen naar het Zuiden. Je laat alles achter. Eenmaal in het zuiden blijkt dit een illusie. Je durft met lege handen niet terug te gaan naar je familie in het Noorden. Je komt op straat terecht en gaat door het leven als straatkind.
De harde realiteit
In een van de grootste steden van Ghana, Kumasi, zijn honderden straatkinderen, die onder erbarmelijke omstandigheden leven. Ze hebben geen onderdak, weinig tot niks te eten, slechte persoonlijke hygiëne, geen thuisfront, geen familie in de stad om op terug te vallen. Dit harde leven ontvluchten ze door het gebruik van verdovende middelen, zoals alcohol en drugs. Verval in criminaliteit ligt op de loer. Deze kinderen vormen een probleem voor zichzelf en voor de maatschappij als geheel. In deze neerwaartse spiraal zonder toekomstperspectief wordt hen een waardig bestaan als mens ontnomen.De doelgroep
Wij werken met straatkinderen in Kumasi, een stad in het zuiden van Ghana. Deze straatkinderen komen oorspronkelijk uit het arme, perspectiefloze Noorden van Ghana, rondom het dorp WA en Bolga-Tanga. Zij gingen op zoek naar een beter leven in de stad, om voor zichzelf en hun familie in het Noorden te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. In de stad aangekomen blijkt dit moeilijker dan verwacht. De kinderen belanden op straat. De stap om terug te gaan naar het Noorden, naar waar zij vandaan komen en thuis horen, is voor deze jongens te groot. Zij hebben gefaald in hun plicht om te kunnen voorzien in het onderhoud van de familie. In plaats van deze schande te ondergaan kiezen deze kinderen ervoor om op straat te blijven leven in Kumasi.

Straatkinderen zijn gecategoriseerd in “het kind van de straat ”, degenen die werken en slapen op straat, en “kinderen op straat”, degenen die werken op straat maar teruggaan bij de afsluiting van de dag naar hun thuisbasis om daar te slapen. Wij richten ons op ‘het kind van de straat’. Zij die geen thuisbasis hebben, kinderen waarvan de ouders gestorven zijn aan aids of door financiële redenen niet voor hen konden zorgen. Om in leven te blijven verkopen zij ‘kleinigheidjes’ op de straten tussen het suizende verkeer in Kumasi-stad met gevaar voor eigen leven, ver weg van hun familie in het Noorden. Wanneer zij weinig tot niets verkocht hebben die dag vallen zij zonder eten in slaap. Je vindt ze dan slapend in een portiek.

De jongens zijn tussen de 15 en 21 jaar oud en actief op zoek naar een manier om aan hun eigen toekomst te werken. Als straatwerker zijn wij in staat om jongeren op de straat en in de krottenwijken op te sporen. Dit doen we door middel van ambulant sociaal werk. Op die manier leren we de jongeren van de straat beter kennen en zo komen we hun behoeften aan de weet. Op deze manier kunnen we een goede selectie maken.

Onze eerste groep zal bestaan uit 10 straatjongeren in de leeftijd van 15 t/m 21 jaar.
Middels voorlichting in het Noorden proberen wij om jongeren te weerhouden om naar het Zuiden te komen. Daarnaast bieden wij 30 van hen een kans om als beginnend / lerend schoenmaker bij onze afgestudeerde schoenmakers aan de slag te gaan.
Indirect richten wij ons op volwassen mannen en vrouwen en de kinderen in het Noorden. Het betreft hier de voorbeeldfunctie die onze teruggeplaatste jongeren zullen uitstralen en de voorlichting die gegeven wordt.
Tevens richten wij ons op beeldvorming van Ghanezen over het straatkind in Kumasi dit doen wij o.a. door aandacht te geven aan de dag van het straatkind in samenwerking met de sisters of Charity in Kumasi.

De Locatie
Ghana is onderverdeeld in 10 regio’s. Ashanti is een van deze regio’s in het zuiden van Ghana. Kumasi is de hoofdstad van de regio Ashanti en is de op één na grootste stad van Ghana. Het aantal inwoners in Kumasi is geschat op 3.612.950. Kumasi ligt op ongeveer 250 kilometer afstand van Accra met een inwoneraantal van ongeveer 2.905.726 is dit de hoofdstad van Ghana en ligt in de Greater Accra regio.
Kumasi staat bekend om zijn grote markt. Tevens is de stad een belangrijk centrum van de lokale cacaoteelt en de kap en verwerking van lokaal hardhout. In de regio Ashanti wordt goud gewonnen, vanwege de goudmijnen is de stad een van de rijkere steden van Ghana. De stad Kumasi wordt door de Noorderlingen gezien als de stad met de meeste werkgelegenheid en toekomstperspectief.

WA is de hoofdstad van de Upper West regio en telt ongeveer 80.000 inwoners en ligt op ongeveer 500 kilometer afstand van Kumasi.
WA wordt dan ook in de volksmond gezien als een dorp en niet als een stad.

Bolga-Tanga is de hoofdstad van de Upper East regio en telt ongeveer 70.000 inwoners. Bolga-Tanga ligt op ongeveer 600 kilometer afstand van Kumasi.

In het Noorden is het aanzienlijk droger dan in het Zuiden van Ghana, hierdoor is er dus ook minder landbouw mogelijk. Het Noorden staat dan ook bekend om zijn warmte en de armoede. Er is een wezenlijk verschil tussen het Noorden en het Zuiden van Ghana. De cultuur en dorpen zijn traditioneler dan in het zuiden van Ghana waar we spreken over steden in plaats van dorpen.

Opvanghuis voor straatkinderen
In het dorpje Ejisu, 15 kilometer van Kumasi, staat het opvanghuis. Er is gekozen voor een dorp buiten Kumasi om ervoor te zorgen dat de jongens het straatleven en de contacten op straat achter zich kunnen laten.
Het opvanghuis bestaat uit slaapkamers voor 10 jongens, een keuken en doucheruimte.

Verder is er een ruimte ingericht als klaslokaal, voor het leren lezen, schrijven en rekenen.

Daarnaast is er een werkkamer met werkbanken, gereedschappen en alle materialen om het vak ‘schoenmaker’ te kunnen leren. Ook is er een ontspanningsruimte en rondom het huis is een speelveld.
Er is een moestuin die zij leren te bewerken en de gewassen kunnen ze gebruiken bij de bereiding van hun eten.

In het opvanghuis voor straatkinderen is altijd een huismoeder aanwezig. Zij is verantwoordelijk voor de kinderen in het huis en zij verzorgt voor hen een kookcursus. Daarnaast is zij het aanspreekpunt voor de jongeren en geeft zij de moederlijke warmte die deze jongens verdienen.

Naast opvang, schoon drinkwater, voeding, ontspanning wordt er voorzien in de primaire levensbehoefte gezondheidszorg. Voor alle jongens wordt een ziektekostenverzekeringen aangevraagd, daarnaast krijgen zij ook een medische check-up.

De eerste groep jongeren helpt zelf mee aan de bouw van het projecthuis in de selectie procedure was dit een van de opdrachten.

Basiseducatie

Er is een leerkracht aangesteld die de volgende drie vormen van basiseducatie geeft.

  1. Educatieve vaardigheden; lezen, schrijven, rekenen en bedrijfsvoering
  2. Sociale vaardigheden
  3. Gezondheidsvoorlichting

In het opvanghuis is een klaslokaal ingericht. Tevens wordt voorzien in de aanschaf van boeken en werkmaterialen. Verder worden de jongeren getraind om na de afronding van de opleiding voorlichting te geven. Deze voorlichting zal gericht zijn op jongeren in de dorpen in het Noorden van Ghana over het leven in het Zuiden. Dat de droom en de idealen die de jongeren in het Noorden over het Zuiden hebben een illusie is.

Beroepseducatie
Op de markt van Kumasi verdienen mensen hun geld met het verkopen van verschillende producten en materialen zoals kleding, huishoudelijke producten, voedsel, schoenen, stoffen en bouwmaterialen. Anderen verdienen hun geld met het maken van producten op dezelfde markt. U kunt denken aan gerechten, kleding, ramen kozijnen en deuren, meubels, schoeisel etc.

Pascal Ambapuor is zo iemand, hij is een van de grootste schoenmakers op de markt van Kumasi. Soms verkoopt hij bij zijn werkplek de sandalen. Veelal heeft hij opdrachten om voor bepaalde winkeliers of bedrijven een oplage sandalen te fabriceren in bepaalde maten. Er is een grote afzetmarkt voor sandalen in Ghana. De meeste mensen in Ghana dragen sandalen. Ze gaan er mee naar hun werk en hebben een ander paar om naar de kerk te gaan.

Leren voor het beroep ‘Schoenmaker’ is in Ghana dan ook een goede keus. Hier is veelal werk in te vinden, zeker wanneer je er een opleiding voor gehad hebt. Het opzetten van je eigen zaak of het werken voor een meester geeft toekomstperspectief.

Pascal vertelde ons dat er elke morgen straatkinderen voor zijn kiosk liggen die vragen of ze hem in ruil voor voedsel kunnen helpen. Omdat hij hen graag zou willen ondersteunen zal hij met zijn expertise ons ondersteunen binnen dit project.

De straatkinderen krijgen een opleiding van 2 jaar aangeboden. Na 2 jaar zijn zij bevoegd schoenmaker. Door het creëren van een geschikte werkplaats, met gereedschap, werkbanken, krukken en materialen wordt hen een carrière geboden op het gebied van het maken van sandalen en schoenen.

Individueel word er een plan uitgezet voor de afgestudeerde schoenmakers om hun droom te verwezenlijken.

Reeds gerealiseerd

De opleiding voor de eerste groep straatkinderen binnen het project ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ zit erop.

Iedere jongeren heeft zijn eigen verhaal (zie website Home; klik op foto van de jongens) voor meer informatie.

Individueel hebben wij gekeken voor wat er mogelijk is voor de jongeren die wij in 2012 een plek geboden hebben binnen ons project. Zij wandelen door binnen het project ‘Schoenmakers stappen verder’.

Straatjongens:
– Zes jongens zullen een eigen bedrijf als schoenmaker gaan starten en zelf ook weer straatjongeren opleiden.
– Éen jongen zal binnen de schoenmakerswereld nog verder leren en in dienst gaan bij een schoenmaker.
– Twee jongeren zullen hun vrachtwagenrijbewijs gaan halen en vrachtwagen chauffeur worden. Ondertussen hebben zij al meerdere jaren ervaring als bijrijder van een vrachtwagen chauffeur zij hebben bewust voor deze toekomst gekozen.
– Éen jongen zal gaan studeren aan de Polytechnic (Hoge technische school).

Opvang:
1. Huisvesting zoeken voor opvang, scholing, huisvesting van 10 straatjongeren.
2. Werven, selecteren, arbeidsvoorwaarden huismoeder.
3. Huisregels opstellen voor en met straatjongeren en huismoeder.
4. Selectie straatjongeren.
5. Huis/school inrichten samen met de straatjongeren en huismoeder.
6. Huismoeder begeleidt de straatjongeren in de dagelijkse gang van zaken.
7. Huismoeder leert straatjongeren koken, wassen en persoonlijke hygiëne.
8. Samen met huismoeder en/of manager en straatjongeren worden persoonlijke leerdoelen besproken en bijgesteld.
9. Inrichten en beleggen van de contractenadministratie.
10. Project is verzelfstandigd en ChanceToChange-Ghana in Ghana start met een nieuwe groep straatjongeren.

Educatie:
11. Contract opstellen voor docenten en eventuele vrijwilligers.
12. Docenten voor de basiseducatie en vakopleiding worden aangesteld.
13. De inhoudelijke lesprogramma’s worden gemaakt en bijgesteld.
14. Schoenmakers machines en gereedschap uit Nederland zijn aanwezig.
15. Materialen basiseducatie en vakopleiding worden ingekocht.
16. Lessen van de basiseducatie worden verzorgd en gegeven.
17. Schoenmaker leert de straatjongeren om schoenen te maken.
18. Basiseducatie en vakscholing worden getoetst en geëvalueerd.
19. Educatie wordt afgesloten met diploma.
20. Project is verzelfstandigd en ChanceToChange-Ghana in Ghana start met een nieuwe groep straatjongeren.