Inleiding
Het project ‘Schoenmakers stappen verder’ is het vervolg op ‘Schoenmaker blijf bij je leest’.

De 10 straatjongeren die binnen het project ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ zijn opgeleid tot schoenmaker stappen verder en starten hun eigen bedrijf of nemen deel aan de arbeidsmarkt.

Dit project wordt vanuit Nederland aangestuurd door Maartje Admiraal.

In Ghana wordt dit project onder leiding van Raphael Amuzu Dzameshie van het orthopedisch training centrum (OTC) in Accra mogelijk gemaakt.
Vanuit het orthopedisch trainingcentrum zorgt Raphael al tientallen jaren dat orthopedische schoenmakers hun eigen bedrijf in het land beginnen. Hij is de aangewezen persoon om ook ‘onze jongens’ te ondersteunen bij het bouwen/opstarten van hun eigen bedrijf.

De jongens van C2C-Ghana hebben het privilege gehad in 2011 om als eerste groep van C2C-Ghana het projecthuis mee op te bouwen en in te richten. Dit heeft hen de ervaring gegeven om een project vanaf het begin mee op te bouwen. Zij zullen dan ook actief hun eigen bedrijf gaan opbouwen met ondersteuning van Raphael en uiteraard ook met de plaatselijke metselaar en timmerman.

Doelstelling

‘Schoenmakers stappen verder’ is een project waarin de opgeleide schoenmakers een eigen bedrijf starten of een plek op de arbeidsmarkt bemachtigen.

Beoogde doelen van het project ‘Schoenmakers stappen verder’ (2015-2017)

– Straatjongeren door ons begeleid, hebben een eigen bedrijf
– Straatjongeren door ons begeleid, hebben een baan/kans op de arbeidsmarkt
– Straatjongeren, helpen potentiële straatjongens door hun vakkennis te delen
– Minder jongeren die vanuit het Noorden in het Zuiden op straat terecht komen

Stappenplan
Dit project bestaat uit 4 stappen
1. Bouw van woon/werk plek
2. Aanschaf van nodige schoenmakersgereedschap
3. Aanschaf schoenmakersmateriaal en start productieschoenmakerij
4. Elk bedrijfje verzorgt de ‘Opleiding tot schoenmaker’ aan ten minste 3 potentiële straatjongeren. Straatjongeren helpen op deze manier straatjongeren aan opleiding en aan werk.

Doelen:
1. Bouw van woon/werk plek, contractueel vastleggen.
2. Aanschaf van nodige schoenmakers gereedschap.
3. Aanschaf schoenmakers materiaal en start productie schoenmakerij.
4. Opleiding aan ten minste 3 potentiële straatjongeren.
5. Plaatsingsvoorwaarden en conditie bepalen en contractueel vastleggen.
6. Afgestudeerde schoenmakers terug begeleiden naar het Noorden.
7. Twee jaar lang de afgestudeerde schoenmakers in het Noorden begeleiden en adviseren in hun loopbaan.
8. Periodieke controle op aantal potentiële straatjongeren in dienst van onze opgeleide schoenmakers.
9. Werken aan onderhoud, continuïteit en verankering in de samenlevingen.

Plan van aanpak
In Juli 2015 is de start naar mogelijkheden van de start van een eigen bedrijf van de afgestudeerde schoenmakers gestart.

De schoenmakers komen uit verschillende plaatsen in Ghana. Zij hebben zelf gekozen om rondom de geboorte stad (dichtbij hun familie) hun eigen bedrijf te starten.
Bijna al deze dorpen bevinden zich in de minder ontwikkelde gebieden van Ghana.

Alle jongens hebben hun eigen verhaal en daarom ook hun eigen aanpak.
Aan de hand van hun kwaliteiten en vaardigheden krijgen zij allemaal een toekomst op maat.
De jongeren hebben hier zelf inspraak op.

De jongens zullen zelf hun snelheid per stap bepalen om hun toekomst plan te laten slagen.

De kracht van dit project is dan ook dat het door de jongens zelf op maat is gemaakt en gedragen wordt.

Zij weten wat zij kunnen en waar zij toe in staat zijn. Wij gaan uit van de kracht van de jongens zelf!

Doelgroep

De straatjongeren die binnen het project ‘Schoenmaker blijf bij je leest’ zijn afgestudeerd wandelen verder binnen het project ‘Schoenmakers stappen verder’.

Iedere jongeren heeft zijn eigen verhaal (zie website Home; klik op foto van de jongens) voor meer informatie.

Individueel hebben wij gekeken voor wat er mogelijk is voor de jongeren die wij in 2012 een plek geboden hebben binnen ons project.

Straatjongens:
– Zes jongens zullen een eigen bedrijf als schoenmaker gaan starten en zelf ook weer straatjongeren opleiden.
– Éen jongen zal binnen de schoenmakerswereld nog verder leren en in dienst gaan bij een schoenmaker.
– Twee jongeren zullen hun vrachtwagenrijbewijs gaan halen en vrachtwagen chauffeur worden. Ondertussen hebben zij al meerdere jaren ervaring als bijrijder van een vrachtwagen chauffeur zij hebben bewust voor deze toekomst gekozen.
– Éen jongen zal gaan studeren aan de Polytechnic (Hoge technische school).

De zes jongens die hun eigen bedrijf gaan starten zullen op hun beurt zelf 3 potentiële straatkinderen in dienst nemen en hen het vak schoenmaker leren.
Het sneeuwbaleffect is weer rond: “Straatkinderen helpen straatkinderen aan werk”.

Alle jongens op een rij:

1. Mathew Mathew is een creatieve en enthousiaste jongen. Hij is een zeer goede schoenmaker en heeft de vaardigheden om verschillende soorten schoenen te ontwerpen. De creativiteit van Mathew en zijn lef maken het mogelijk dat hij naast schoenen ook andere producten zal kunnen gaan ontwikkelen, zoals riemen, tassen en portemonnees. Mathew is gedreven en werkt hard. Mathew zal meerdere jongens het vak schoenmaker aanleren en zal een goed lopend bedrijf gaan starten. Wanneer hij extra hulp nodig heeft zal hij hier ook zeker om vragen.

2. Kwabena Kwabena is niet een van onze beste schoenmakers maar kan goed voor zichzelf zorgen. Hij weet hoe hij zijn spullen op de markt kan brengen en zal niet voor de dure fancy schoenen gaan maar voor de alledaagse schoenen en sandalen die in het land goed verkocht kunnen worden. Hij zal een aantal jongens onder zijn hoede nemen en ze goede begeleiding geven in het vak op zijn eigen manier.

3. Sunday en Baba
4. Baba Sunday en Baba hebben ervoor gekozen om samen een bedrijf te starten. Hun geboortedorp ligt niet ver van elkaar vandaan en spreken dus dezelfde taal. Zij zeggen dat wanneer je samenwerkt, je meer werk kunt verrichten. Zij kunnen het werk verdelen en op deze manier doen waar ze goed in zijn. Sunday is onze beste schoenmaker! Hij is heel precies, werkt hard en snel. Het maken van schoenen is op zijn lijf geschreven. Baba werkt secuur maar langzamer. Samen kunnen zij dure fancy schoenen ontwerpen en op de markt brengen. Sunday is degene geweest die de andere jongens vaak bijstond wanneer het even niet lukte. Dat hij een goede leraar is daar twijfel ik niet aan.

5. Small Small is onze kleinste jongen (qua lengte) zijn echte naam is Eliasu maar bij ons beter bekend als Small (klein). Hij is een geboren leider en heeft alle vaardigheden in huis om een goed lopend bedrijf te starten. Hij is binnen het project het aanspreekpunt van de jongens en de leider van de groep. Hij is enorm slim en weet hoe het leven in elkaar zit. Hij is een echte business man, creëert overzicht en neemt actie. Zijn droom is om in de toekomst een eigen organisatie te starten en op deze manier naast het vak schoenmaker andere straatjongeren een toekomst te kunnen bieden op een manier die bij hen past. Small heeft vanaf het moment dat ik hem op straat tegen kwam mij overtuigd van zijn kunnen. Hij bedenkt hoe je zaken kunt aanpakken, overlegt en doet wat van hem verwacht wordt. Hij kijkt vooruit en ziet de toekomst met een lach tegemoet.

6. Emanuel Emanuel is de jongste van onze jongens (16 jaar bij de start van het project). Hij heeft veel moeite gehad om zichzelf binnen de groep staande te houden. Uiteindelijk is hij met vlag en wimpel geslaagd. Hij is van een wilde, ondeugende en niet nadenkende jongen veranderd in een jongen die zijn verantwoordelijkheden neemt. Hij weet wat hij wil en dat maakt hem sterk. Hij vindt het maken van sandalen het leukst, al gaan de schoenen maken hem ook aardig af. Emanuel is af en toe wat slordig in zijn werk en dit is zijn aandachtspunt. Hij weet wanneer hij slordig werk aflevert, hij ook minder geld zal verdienen en geld is voor hem een goede motivatie om zijn uiterste best te doen.

7. Bongassa Bongassa is een jongen die enorm hard werkt. Wat je hem vraagt zal hij met liefde voor je doen. Hij heeft altijd moeite gehad met ‘fijn’ werk. In het schoenmakers vak moet je heel precies zijn en het is ‘fijn’ werk om te doen. Bongassa heeft in overleg met ons besloten om na ongeveer een jaar te stoppen met het leren van het vak schoenmaken. Wat hij ook in zijn handen nam brak letterlijk af. Auto’s en fietsen hebben hem altijd geïnteresseerd en als we naar de markt gingen zat hij als eerste op de fiets om deel van het verkeer uit te maken. Dit heeft hem dan ook doen besluiten om vrachtwagenchauffeur te worden. In Ghana dien je eerst een aantal jaren mee te rijden als bijrijder van een chauffeur. Ondertussen is hij er aan toe om zelf zijn rijbewijs te gaan halen en wij zullen hem hierbij ondersteunen.

8. Razak Razak is een jongen die enorm streetwise (straatwijs) is. Hij weet hoe te overleven en voor zichzelf en anderen te zorgen met weinig middelen. Het vak schoenmaker lag hem niet. Hij heeft enorm zijn best gedaan maar hij kon het tempo van het leren van het vak niet bijhouden. Hij werd onzeker en presteerde daardoor slecht. Het werk was te ‘fijn’ en te lastig voor hem. Hierdoor is hij met een neergebogen hoofd terug de straat op gegaan en wij hebben altijd contact gehouden. Hij kwam 1 of 2 keer per maand kijken hoe de andere jongens het deden. Het leven op straat werd hem weer eigen en hij wist eigenlijk niet goed wat wij hem konden bieden omdat hij voor zichzelf niet duidelijk had waar zijn kwaliteiten lagen. Ondertussen heeft hij de kans gekregen om als bij rijder van een vrachtwagenchauffeur ervaring op te doen. Deze vrachtwagen rijdt ‘internationaal’ hij haalt spullen op uit de haven van Ghana (Temma en Accra) en brengt deze richting Burkina Faso, Togo en andere omliggende landen. Razak wil in de toekomst zelf als chauffeur door het leven gaan en wij kunnen hem daarbij ondersteunen doormiddel van het financieren van zijn rijbewijs.

9. Garvin Garvin is een slimme jongen. Hij is bij ons binnen gekomen maar al snel werd duidelijk dat Garvin een andere kant op zou moeten gaan. Garvin is hard werkend en staat voor een ander klaar. Hij is in de jaren dat ik hem ken veranderd van een jong eendje naar een gans. Hij neemt zijn verantwoording en in huis loste hij alle elektrische ‘probleemjes’ op. Wij hebben hem naar het voortgezet technisch onderwijs gestuurd en hij is nu klaar om een volgende stap te zetten namelijk de hoger technische school. Wanneer hij hiermee klaar is zal hij gespecialiseerd zijn in het maken van machines. Dit is voor ons een win-win situatie aangezien hij in de toekomst ook schoenmakersmachines kan gaan repareren.

10. Yen Yen is een rustige jongen. Binnen de groep valt Yen niet op. Hij doet wat hij moet doen en wacht rustig af tot de rest van de groep besloten heeft wat er daarna gaat gebeuren. Yen is afgestudeerd binnen het schoenmakers project maar hij zal geen eigen bedrijf kunnen gaan starten. Yen heeft een laag IQ maar werkt wel graag met zijn handen. Wanneer wij het hebben over de basiseducatie heeft hij niet het vermogen om zijn eigen bedrijf te starten. Zowel in engels als rekenen en bedrijfsvoering kon Yen niet meekomen. In het vak schoenmaken hield hij zich voornamelijk bezig met het maken van sandalen en slippers wat hem beter af ging maar waar ook nog aan gesleuteld mag worden. Wij hebben een schoenmaker in beeld met veel ervaring en geduld waar hij zijn opleiding voort mag zetten. Deze schoenmaker heeft het vertrouwen dat hij Yen goed kan maken in het maken van bepaalde sandalen waar een andere manier van werken voor wordt vereist. Uiteindelijk kan hij daar in dienst blijven met zijn eigen machines en materialen en op deze manier in zijn eigen toekomst gaan voorzien.